Vznik Spišských párkov sa datuje na prelome 19. a 20. storočia. Na Spiši, jednej z najbohatších častí Uhorska, žili chýrni majstri mäsiarskeho cechu. Medzi nájznámejšich patrili Varšányi zo Spišského podhradia a Griger z Levoče. Ich výrobky boli pre svoju jedinečnosť veľmi obľúbené a patrili na trhoch medzi najdrahšie. Do zahraničia sa pravidelne vyvážali pod názvom Szepesi virsli.
Práve v Spišskom Podhradí sa pokúšal majster Varsányi vytvoriť nový základ jemno mletého výrobku z mäsa a papriky. Ešte viac zdokonalil Podracké viršle a na svete boli Spišské párky, ktoré najprv mäsiarsky majster vyrábal pre časté návštevy maďarskej šľachty na veľkolepých jarmokoch pod Spišským hradom, neskôr sa stali obľúbenou pochúťkou v Poľsku a Maďarsku. Veľký záujem o ne bol najmä v Budapešti.
Podracké viršle boli z bravčového mäsa, plnené do baraních a jahňacích črievok. Spišské párky sa vyrábali z bravčového a teľacieho mäsa, boli tmavšie a chutili inak.
Originálny recept výroby párkov a viršlí sa do dnešných čias nezachoval. Ich výroba bola hotovou alchýmiou. Receptúra bola založená na precíznom miešaní korenín, hlavne sladkej a pálivej papriky a pochutiny, ktoré dodávali výrobkom príznačnú chuť. Dôležitý bol aj druh dreva, ktorým sa výrobky údili. Majstri zmes miesili zásadne rukami a nechali ju odstáť. Hlavné tajomstvo ale spočívalo v poctivosti výroby.
Na chválu dnešnej generácii mäsiarskych technológov slúži, že i napriek tomu, že je to jeden z najnáročnejších výrobkov, zachovali ho aj pre dnešných labužníkov. Bohužiaľ sa na našom trhu často objavujú pod týmto názvom napodobeniny, ktoré sa svojou kvalitou na originál ani nepodobajú. To sa deje pod tlakom mnohých obchodných reťazcov, ktoré chcú dosiahnuť nízku cenu, ale akýkoľvek zásah do receptúry a procesu výroby má za následok výrazný odklon od kvalitného originálu a mäso v týchto výrobkoch je iba čestným hosťom.
Mäsiarski majster Varšányii na prelome 19. a 20. storočia pri výrobe Spišských párkov určite nepoužíval kuter (stroj na rozšľahanie mäsa), kolagenové črevá, sóju, mechanicky separované mäso alebo rôzne prídavné látky (éčka) na vylepšenie trvanlivosti, vzhľadu, chute, vône a pod. Preto jeho výrobky boli znamenité a stali sa obľubenou pochúťkou na Spiši, ale aj v zahraničí.
Naša mäsovýroba vyrába Spišské párky podľa tradičnej receptúry pravých Spišských párkov. Na výrobu párok používame iba bravčové a hovädzie mäso, soliace zmesy a prírodné koreniny. Na spracovanie mäsa nepoužívame kutre, a naše Spišské párky nie sú v kolagéne, ale v baraních črievkach. Chuť našich Spišských párkov je mierne pálivá, výraznejšia po paprike, primerane slaná a jemne zaúdená. Sú vhodné na konzum po ohriatí. Po ohriatí sú šťavnaté.